Սննդաբանը համաձայն է միջազգային հետազոտության արդյունքների հետ՝ Հայաստանում մարդիկ անառողջ սնունդ են օգտագործում
Օրեր առաջ The Lancet Global Health ամսագիրը հրապարակել էր մի հետազոտություն, որտեղ ներկայացվում էր, թե աշխարհի 187 երկրներից որոնք են առողջ և որոնք են անառողջ սնունդ օգտագործում: Հետազոտությունն ընդգրկել է 1990-ից 2010 թվականները: Sciencedaily-ի տեղեկացմամբ, զարգացած երկրները, ինչպիսին օրինակ՝ Կանադան է, Արևմտյան Եվրոպայի երկրները, Նոր Զելանդիան, Ավստրալիան և ԱՄՆ-ն, շարունակում են անառողջ սնվել: Ըստ նույն աղբյուրի, հետաքրքրական է, որ Աֆրիկյան շատ երկրներ, ինչպես նաև որոշ երկրներ Ասիայում (Չինաստան, Հնդկաստան) չեն բարելավել իրենց սննդի որակը: Իսկ ահա քիչ զարգացած երկրներում, օրինակ Չադում, Մալիում, ինչպես նաև Թուրքիայում, Հունաստանում մարդիկ օգտագործում են առողջ սնունդ, ի տարբերության Կենտրոնական Եվրոպայի ու հետխորհրդային երկրների:
Հետազոտությունը Հայաստանի մասով մանրամասնում է բրիտանական Independent պարբերականը՝ նկատելով, որ աշխարհում վատագույն սննդակարգն ունեցող երկրների տասնյակում Հայաստանը զբաղեցնում է առաջին հորիզոնականը: Վատագույն սննդակարգ ունեն նաև Բելգիան, Հունգարիան, Չեխիան:
Գիտնականները որպես առողջ սննդատեսակ նշել են՝ մրգեր, բանջարեղեն, ընդեղեն, լոբազգիներ, հատիկավորներ, հացահատիկային մթերքներ, կաթնամթերք, ձուկ, բջջանյութ և կալցիում պարունակող այլ մթերքներ, չհագեցած ճարպով մթերքներ, օմեգա3-ով հարուստ ծովամթերք:
Իսկ որպես անառողջ սնունդ հետազոտողները առանձնացրել են չմշակված կարմիր միս, վերամշակված միս՝ երշիկեղեն, շաքարային հավելումով խմիչքներ, գազավորված ըմպելիք, հագեցած ճարպեր, խոլեստերին և այլն:
Սննդաբան Վարդանուշ Պետրոսյանը Panorama.am-ի թղթակցի հետ զրույցում գնահատեց գիտնականների աշխատանքը և համաձայնեց՝ Հայաստանում մարդիկ անառողջ սնունդ օգտագործում են և այն էլ՝ շատ:
«Մենք քիչ ենք օգտագործում առողջ սնունդ՝ մրգեր, բանջարեղեն, ծովամթերք, ձուկ նույնպես, քիչ ենք օգտագործում, և դա բնական է, քանի որ երկրի 40 տոկոսը չքավոր են, ապրում են աղքատության մեջ: Առողջ սնունդը անհասանելի է բնակչության մեծ մասին»,-ասաց տիկին Պետրոսյանը:
Բացի այդ, նրա խոսքով, հանրության շրջանում տեղեկացվածության պակաս կա, և մարդիկ շատ դեպքերում տեղյակ չեն որ մթերքը ինչ վիտամիններով է հարուստ և որ սնունդն է ավելի օգտակար և ինչպես օգտագործել այն:
«Նաև պետք է նշել, որ կան մթերքներ, որոնք Հայաստանում պարզապես չկան, այդպիսին է ծովամթերքը, որը հարուստ է բազմաթիվ վիտամիններով»,- նկատեց մեր զրուցակիցը: