Մասնագետ. Կաթնամթերքի խախտման մասին հայտարարությունն աչքկապոցի է
Կաթնամթերք արտադրող տնտեսվարողների մոտ խախտումների հայտնաբերման, արտադրական գործընթացի կասեցման մասին Սննդամթերքի անվտանգության պետական ծառայության հաղորդագրությունը պատասխաններ տալու փոխարեն հատկապես ծնողների շրջանում խուճապ, մտահոգություններ ու բազմաթիվ հարցեր է առաջացրել:
Կան մայրեր, ովքեր երեխաներին տվել են ՍԱՊԾ կողմից հրապարակած՝ խախտումներ թույլ տված ընկերությունների արտադրած կաթնամթերքը: Ի՞նչ ազդեցություն է ունեցել հակաբիոտիկների մեծ քանակություն պարունակող կաթնամթերքի օգտագործումը երեխայի օրգանիզմի վրա: Սպառողներին, լրագրողներնին չի տրամադրվել տեղեկություն, թե ո՞ր ընկերության ո՞ր արտադրանքի ո՞ր խմբաքանակում ի՞նչ խախտումներ են հայտանաբերել: Արդյոք այդ խմբաքանակները հե՞տ են կաչվել իրացման ցանցից:
Մասնագետները նման հաղորդագրության հրապարակումը որակում են «աչքկապոցի»:
«Ոչ սպառողը, ոչ ծնողը, ոչ շարքային հեռուստադիտողը չի կարող հասկանալ, թե աղիքային ցուպիկը, մանրէաբանական այլ հարուցիչներ, անտիբիոտիկների մեծ քանակությունը ի՞նչ վտանգ են ներկայացնում: Դրանցից ո՞րն է ավելի վտանգավոր երեխայի համար»,- Panorama.am-ի հետ զրույցում անդրադառնալով խնդրին՝ ասաց Պարենային իրավունքի փորձագետ, Սննդամթերքի անվտանգության դոկտոր Դավիթ Պիպոյանը:
Նա բացատրեց, որ երեխայի համար նախատեսված սննդամթերքում անտիբիոտիկների առկայությունը կարող է ավելի բացասական ազդեցություն թողնել օրգանիզմի վրա: Նա հիշեցրեց, հաճախ բարձրաձայնվում է անտիբիոտիկների նկատմամբ կայունության ձեռքբերման խնդրի մասին, սակայն կան ավելի խնդրահարույց հարցեր:
«Երեխայի աճող օրգանիզմում խնդիրը միայն դրանով չի սահմանափակվում: Անիտիբիոտիկների առկայությունը թողնում է կողմնակի այլ ազդեցություններ, օրինակ՝ ալերգիկ հիվանդությունների առաջացում: Պատահական չէ, որ Հայաստանում ալերգիկ հիվանդություններով տառապող երեխաների թիվը վերջին տարիներին ավելացել է»,-բացատրեց մասնագետը:
Նրա խոսքով, սպառողին հետաքրքրում է ռիսկի բնութագիրը, հստակ պետք նկարագրվեն այդ միկրոօրգանիզմների կողմնակի բոլոր ազդեցությունները, թույլատրելի նորման գերազանցելու չափը:
«Միջազգային պրակտիկայում վտանգի մասին հայտարարելիս նշում են, որ այսինչ քաղցրավենիքի այսինչ խմբաքանակում հայտնաբերել են քաղցկեղածին նյութեր: Սպառողին անունները չեն հետաքրքրում, նրան հետաքրրքում են, եթե այդ քաղցրավենիքն օգտագործի, իր հետ ինչ կպատահի»,-ասաց Դ. Պիպոյանը:
Սպառողներին չի էլ հետաքրքրում, թե որ արտադրողի մոտ ինչ են գտել, եթե նշված չեն խմբաքանակները:
«Աչքկապոցի է: Տեսեք, ծառայությունում գլոբալ առումով մեկ մարդ է փոխվել՝ պետը: Մի քանի շաբաթ առաջ, երբ մենք բարձրաձայնում էինք խախտումների մասին, ծառայությունում ամեն կերպ արդարանում էին, թե նման բան չկա: Մեկ էլ մի քանի շաբաթ անց պարզվում է՝ կոպիտ խախտումներ կան»,-ասաց Պիպոյանը:
Մասնագետը ծառայությանը տրամադրել է կաթնամթերքի շուկայում իրենց իրականացրած հետազոտությունների արդյունքները. «Խայտառակ պատկեր էր, ոչ էլ արձագանքեցին»:
Սննդամթերքի անվտանգության դոկտորը խիստ կարևորում է հստակ տվյալների տրամադրումը, թե որ արտադրանքում ինչ խախտումներ են հայտնաբերվել. «Ենթադրենք ես չունեմ այլընտրանք, երկու կաթնամթերք է դրված՝ մեկի մեջ անտիբիոտիկ է, մյուսի մեջ՝ այլ միկրոօրգանիզմ: Ես բնականաբար կընտրեմ այլ միկրոօգանիզմներ պարունակող կաթը: Եթե սպառողին հետաքրքրող այս հարցերը չկան, ինչի՞ համար է նման հաղորդագրությունը, մարդիկ իմանան, որ իրենց դանդաղ մահվան են իրենց տանո՞ւմ»:
ՍԱՊԾ-ն նշել է, որ լաբորատոր փորձաքննության արդյունքում վտանգավոր ճանաչված խմբաքանակները Ծառայության մասնագետների կողմից կասեցված են և, ՀՀ օրենսդրությամբ սահմանված կարգով, ենթակա են օգտահանման կամ ոչնչացման:
Դավիթ Պիպոյանը սրան էլ չի հավատում. «Հայաստանում եղել են բազմաթիվ դեպքեր, երբ ծառայությունը հայտարարել է վտանգավոր ապրանքիների հետկանչի կազմակերպման մասին, բայց հաջորդ օրը տեսել ենք, որ այդ նույն ապրանքը խանութում վաճառվում է: Երբ չեն նշում, թե որ ապրանքատեսակի որ խմբաքանակն է վտանգավոր, արդեն չենք էլ կարող վերահսկել: Իսկ եթե արտադրությունում է խախտում հայտնաբերվել, առնվազն պետք է տալ տեղեկատվություն, ի՞նչ ռիսկ ունի իրացման ցանցում առկա խմբաքանակը»:
Մասնագետն այս բոլոր գործողություններն ու հայտարարություններն անիմաստ է համարում, եթե ռիսկի գնահատում չի արվում, հետկանչ չի կազմակերպվում, օգտահանում, ոչնչացում չի իրականացվում, ուղղումներ չեն հաջորդում:
«Ծառայությունում գործում է ռիսկի կառավարման վարչություն՝ ահռելի հաստիքացուցակով, բայց ռիսկի գնահատման լիազոր մարմին չունենք: Հայկական անեկդոտն է հիշեցնում՝ «Մենք բալկոնի դուռ ունենք, բայց բալկոն չունենք: Կոմեդիա է»,-ասաց նա:
Պարենային իրավունքի մասնագետը խնդրի լուծման, իրավիճակի բարելավման համար խիստ կարևորում է պատժի կիրառումը:
«Պարենային իրավունքը համապարփակ է միայն պատժի հետ: Հետկանչը, օգտահանումը ևս պատժի տեսակ են: Եթե սանկցիա չկա, ապա դառնում է ոչ թե իրավունք, այլ էթիկա: Մեր երկրում չկա պատիժ, մենք ներմուծել ենք «կներեք»-ի ինստիտուտը, որը թույլ են տալիս ասել բոլորը՝ արտադրությունից սկսած մինչև պետական համակարգ: Բոլոր խնդիրները գալիս են այդ «կներեք»-ից»,-ասաց նա:
Պատասխանատվության բացակայության պարագայում մասնագետն ահազանգում է՝ իրավիճակը տարեցտարի վատանալու է:
Հարակից հրապարակումներ`
- ՍԱՊԾ-ն կաթնամթերք արտադրող մի քանի ընկերություններում կոպիտ խախտումներ է հայտնաբերել
- Գեորգի Ավետիսյան. ՍԱՊԾ-ն փլուզված կառույց է
- Գումի մսի շուկան՝ ՍԱՊԾ հորդորից հետո
- Ինչպես են «Զովք» միս մատակարարում
- ՀԿ նախագահ. Սպառողը ստիպված է ընտրություն կատարել վատ ու ավելի վատ սննդամթերքի միջև