Որ մթերքներն են տանում վաղաժամ ծերացման
Իսպանացի դիետոլոգ Էլենա դե լա Ֆուենտե Հիդալգոն նշել է, թե ինչպես կարելի է խուսափել վաղաժամ ծերացումից: Այս մասին գրում է ria.ru-ն։
«Խոսելով վաղաժամ ծերացման մասին, մենք սովորաբար կենտրոնանում ենք ֆիզիկական վարժությունների անհրաժեշտության վրա, բայց մոռանում ենք ամենակարևոր `ճիշտ սննդակարգը` առողջ ապրելակերպի հետ միասին»,- նշել է բժիշկը։
Հիդալգոն խորհուրդ է տալիս կենտրոնանալ թարմ սեզոնային մրգերի և բանջարեղենի, հատապտուղների, ընկույզի, ամբողջական հացահատիկի և ֆերմենտացված կաթնամթերքի վրա, օրինակ՝ մածուն կամ կեֆիր:
Բացի այդ, անհրաժեշտ է հրաժարվել ալկոհոլից, որի օգտագործումը, ըստ գիտնականների, հանգեցնում է տելոմերների իջեցման, ինչը պաշտպանում է ԴՆԹ-ն վնասներից:
«Ծերացնող» ապրանքների և բաղադրիչների շարքում սննդաբանը առանձնացրել է տապակած կարտոֆիլը և մարգարինը, որոնք պարունակում են մեծ քանակությամբ տրանս ճարպեր, ինչպես նաև շաքար և աղ: