Սննդաբանը ասել է, որոնք են ամառային ամենաառողջարար հատապտուղները
Ամառը նաև հատապտուղների սեզոն է: «Սանկտ Պետերբուրգ» հեռուստաալիքին սննդակարգի փորձագետները ներկայացրել են, թե դրանցից որոնք են առավել օգտակար և ինչպես ճիշտ ընտրել:
Քաղցր բալ
«Բալը հարուստ է կալիումով, որն օգնում է կարգավորել արյան ճնշումը, օգնում է սրտանոթային համակարգին և, իհարկե, բարելավում արյան անոթների վիճակը: Բայց քանի որ , բալը պարունակում է շատ շաքար, չպետք է չարաշահել այն»,-բացատրել է սննդաբան Յուլիա Կոհոլկովան:
Խոհարար Ալեքսանդր Բուրլովը ևս կիսվել է համեղ հատապտուղների ընտրության գաղտնիքներըով: Այսպիսով, եթե բալի պոչիկները կանաչ են, ապա, համապատասխանաբար, հատապտուղը հասուն է, համեղ ու հյութալի: Եվ ընդհակառակը, եթե ոտքն այլևս կանաչ չէ, այն չորացած է, ապա հատապտուղը գերհասունացել է:
Հապալաս
Հապալասը հարուստ է կալիումով, հակաօքսիդիչներով, վիտամին C- ով: Կորոնավիրուսի ընթացքում դրանք օգնում են պայքարել վարակի ֆոնի վրա: Այս մասին ասել է սննդաբան Յուլիա Կոհոլկովան:
Խոհարար Ալեքսանդր Բուրլովը խորհուրդ է տալիս հապալասը լվանալ տաք ջրի մեջ: Այն իջեցնում է խոլեստերինի մակարդակը, մեծացնում է ուշադրության կենտրոնացումը, բայց ուտելուց պետք է իմանալ, թե երբ կանգ առնել: Սննդաբանները խորհուրդ են տալիս օրական ուտել ոչ ավելի, քան 100 գրամ հատապտուղ:
Փշահաղարջ
Սննդաբան Յուլիա Կոխոլկովան նշում է, որ փշահաղարջը պարունակում է շատ վիտամիններ և միկրոտարրեր, որոնք ուժեղացնում են արյան անոթները և բարելավում նյութափոխանակությունը: Այն շատ հարուստ է ֆլավոնոիդներով ՝ C վիտամինով, որոնք պայքարում են ազատ ռադիկալների դեմ, կանխում քաղցկեղը և նպաստում լավ տրամադրությանը:
Ըստ խոհարար Ալեքսանդր Բուրլովի, հասած փշահաղարջը պետք է շագանակագույն լինի, նրանք կարող են նաև հանգիստ պահպանվել ոչ թե սառնարանում, այլ սենյակային ջերմաստիճանում և հասունանալ:
Ելակ
Սննդաբան Յուլիա Կոխոլկովան ելակը անվանում է երիտասարդության հատապտուղ, բայց բոլոր սորտերից ամենաօգտակարը վայրի ելակն է, այն պարունակում է 98% վիտամին C, որը լրացնում է կանանց գեղեցկությունը և բարելավում մաշկը: Միևնույն ժամանակ, ելակը ամենաալերգիկ հատապտուղներից մեկն է: Դրանք խորհուրդ չի տրվում տալ մինչև երեք տարեկան երեխաներին:
Ինչպես ասել է շեֆ-խոհարար Ալեքսանդր Բուրլովը, ելակները պետք է ընտրել ըստ գույնի, եթե դրանք պայծառ են և վնասված չեն, պինդ ու պայծառ տեսք ունեն, ապա հատապտուղը հյութեղ և համեղ կլինի: Ամենից հաճախ ելակները հավաքում են այնպես, որ նրանք հասունանան ճանապարհին կամ պահոցներում:
Ազնվամորի
Սննդաբան Յուլիա Կոհոլկովայի խոսքով ՝ ամառային հատապտուղների թագուհին ազնվամորին է: Այն ունի մանրէասպան հատկություններ, այն օգտագործվել է հին ժամանակներից ՝ մրսածության ժամանակ: Այս հատապտուղը հարուստ է հակաօքսիդիչներով, ֆլավոնոիդներով, որոնք վիտամին C- ի հետ միասին բարելավում են օրգանիզմի վիճակը:
Խոհարար Ալեքսանդր Բուրլովը խորհուրդ է տալիս տեսքով ազնվամորի ընտրել - հատապտուղները պետք է լինեն խիտ և զերծ արատներից: Իհարկե, ամենալավ բանը թփից ազնվամորի ուտելն է: Պոկված պտուղները երկար չեն դիմանում:
Լրահոս
Տեսանյութեր
Հայաստանի ու հայ ժողովրդի շահերը պաշտպանող իշխանություն գոյություն չունի. Բագրատ Սրբազան