Գիտնականները հայտնաբերել են դիետաների ազդեցությունը քաղցկեղի վրա
Ամերիկացի գիտնականները հետազոտություն են անցկացրել, որի ընթացքում պարզել են, որ բեռնաթափող դիետաներն օգնում են դանդաղեցնել քաղցկեղային ուռուցքների զարգացումը։ Գիտական հոդվածը հրապարակվել է Nature ամսագրում, գրում է MK-ն։
Նշվում է, որ Մասաչուսեթսի տեխնոլոգիական ինստիտուտի և Դանա-Ֆարբերի ուռուցքաբանության ինստիտուտի գիտնականներն ասել են, որ բեռնաթափող կամ կետոգենիկ (ցածր ածխաջրային սննդակարգ` ճարպերի և սպիտակուցների չափավոր քանակությամբ) դիետաները կարող են ազդել ուռուցքի աճի վրա, քանի որ դրանք նվազեցնում են առկա նյութի քանակը:
Ի թիվս այլ բաների, նրանք եզրակացրել են, որ գլյուկոզան մեծ դեր չի խաղում ուռուցքի աճի դանդաղեցման գործում:
Գիտնականները պարզել են, որ բեռնաթափող սննդակարգ պահելու դեպքում արյան մեջ գլյուկոզայի և լիպիդների մակարդակը նվազում է, իսկ կետոգենիկ դիետայի դեպքում՝ ավելանում: Իսկ առանց լիպիդների քաղցկեղի բջիջները չեն կարող կառուցել իրենց բջջային թաղանթները, ուստի ստիպված են իրենք զբաղվել այդ նյութերի արտադրությամբ։