Սննդաբանն ասել է՝ ով չպետք է բանան ուտի
Դիետոլոգ Ալենա Ստեպանովան ՌԻԱ Նովոստիին պատմել է, թե ինչու է բանանը արժեքավոր առողջության համար, և ով պետք է այն բացառի սննդակարգից։
«Հասած բանանն ունի բավականին բարձր գլիկեմիկ ինդեքս, ինչը նշանակում է, որ բանան օգտագործելուց հետո արյան շաքարն արագ է բարձրանում: Բանանը խորհուրդ չի տրվում նաև ինսուլինակայունության և շաքարախտի դեպքում»,- ասել է սննդաբանը։
Նա նաև նշել է, որ բանանի օգտագործումը պետք է նվազագույնի հասցվի՝ լուծի և գրգռված աղիքի համախտանիշի դեպքում՝ դրանցում սախարիդների առկայության պատճառով։
Բացի այդ, սննդաբանը հավելել է, որ բանանը միայն օգուտ կտա այն մարդկանց, ովքեր չունեն այս հիվանդությունները։
«Բանանը տրիպտոֆանի աղբյուր է՝ սերոտոնինի (ուրախության հորմոնի) նախորդող աղբյուր։ Բացի այդ, բանանը պարունակում է ինուլին՝ լուծվող մանրաթելերի մի տեսակ, որը բարենպաստ ազդեցություն ունի աղիքների շարժման վրա։ Իսկ լուծվող մանրաթելը մեր համար նախաբիոտիկ «սնունդ» է․ բակտերիաներ, որոնք բնակեցնում են աղիների միկրոբիոմը»,- ասել է Ստեպանովան։
Լրահոս
Տեսանյութեր
Հայաստանի ու հայ ժողովրդի շահերը պաշտպանող իշխանություն գոյություն չունի. Բագրատ Սրբազան