Ամիրան Գամղրելիձե. «Pfizer»-ով պատվաստվեցի, մարդկանց համոզելու, որ այն երկրում ժամկետանց չէ
Վրաստանում պատվաստանյութի երրորդ՝ «ուժեղացուցիչ» դոզայով կկարողանա պատվաստվել 18 տարեկանից բարձր յուրաքանչյուր ոք: 1tv.ge-ի հաղորդմամբ, այդ մասին հայտարարել է Վրաստանի առողջապահության փոխնախարար Թամար Գաբունիան։
«Բուստեր դոզան կարող է ստանալ 18 տարեկանից բարձր յուրաքանչյուր ոք, ով պատվաստվել է ցանկացած պատվաստանյութով։ Այս դեպքում «Sinopharm» և «Sinovac» պատվաստանյութով պատվաստված անձը կարող է օգտագործել «Sinopharm» կամ «Sinovac» պատվաստանյութը որպես խթանող դեղաչափ կամ ընդունել «Pfizer»-ի դոզան: «Astrazeneca»-ի դեպքում վեց ամիս հետո մարդը կարող է լրացուցիչ խթանիչ դոզան կատարել «Pfizer»-ով: Ինչ վերաբերում է «Pfizer»-ով պատվաստվածներին, ապա նրանց համար դա բնական է, խորհուրդ է տրվում օգտագործել «Pfizer»-ի դեղաչափը երկրորդ պատվաստումից հետո 6 ամսվա ընթացքում»,- ասել է Թամար Գաբունիան։
Գործող կանոնի համաձայն, երրորդ, ուժեղացուցիչ դոզան կարող են ստանալ 50 տարեկանից բարձր մարդիկ և բարձր ռիսկի խմբում գտնվող մարդիկ:
Ես «Pfizer»-ով պատվաստվեցի, մարդկանց համոզելու համար, սոցցանցերում շատ են խոսակցությունները, որ «Pfizer»-ը երկրում ժամկետանց է,- 1tv.ge-ի հաղորդմամբ Հանրապետական հիվանդանոցում լրագրողներին ասել է Վրաստանի Հիվանդությունների վերահսկման ազգային կենտրոնի ղեկավար Ամիրան Գամղրելիձեն՝ խթանող դոզայով պատվաստվելուց հետո:
Նրա խոսքով, «Pfizer» պատվաստանյութը արտադրությունից ինը ամիս ժամկետ ունի։
«Ես հատուկ «Pfizer» արեցի՝ մարդկանց համոզելու համար, որ սոցիալական ցանցերում շատ են խոսակցությունները, որ երկրում «Pfizer»-ի ժամկետը լրացել է և այլն: Ընդհանրապես, ուզում եմ նշել, որ օգոստոսից հետո՝ օգոստոսին, «Pfizer»-ի և ԱՄՆ Սննդամթերքի և դեղերի վարչության կողմից որոշվեց, որ «Pfizer»-ին, որը կառավարվում էր առաջին կիսամյակում, թույլատրվել է վեցամսյա «Pfizer» ժամկետ: Դուք նաև գիտեք, որ «Pfizer»-ը պահվում է -60-ից -90 աստիճան ջերմաստիճանում։ Հենց հալվելուց հետո այն պետք է օգտագործվեր նորմալ ջերմաստիճանում հինգ օրվա ընթացքում։ Օգոստոսին «Pfizer»-ը և կարգավորողները փոխել են հանձնարարականները, և, հետևաբար, «Pfizer»-ը թողարկումից ինը ամիս ունի, եթե այն պահվի -60-ից -90 աստիճանի պայմաններում: Հալվելուց հետո այն կարելի է օգտագործել 30 օրվա ընթացքում, սովորական սառնարանում 2-ից 8 ջերմաստիճանում»,- ասել է Ամիրան Գամղրելիձեն։