Թվարկվել են մթերքները, որոնք մեծացնում են քաղցի զգացումը
Թթու և կծու մթերքները կարող են մեծացնել սովի զգացումը, ասվում է Ռոսպոտրեբնադզորի կայքում։
Նման մթերքների օրինակներ են՝ խնձորը, թթու կաղամբը, կիտրոնը, նարինջը և թթու վարունգը։ Դրանք գրգռում են ստամոքսի լորձաթաղանթը՝ ակտիվացնելով ստամոքսահյութի արտադրությունը, արդյունքում մարդ կրկնակի ցանկությամբ է ուզում ուտել։ Այս ազդեցությունից խուսափելու համար մասնագետները խորհուրդ են տալիս նախուտեստներն ուտել հիմնական կերակուրից առաջ, իսկ միրգը դրանից մեկ ժամ հետո:
Ըստ գործակալության, ախորժակը մեծացնում են նաև տարբեր տեսակի սոուսները և համեմունքները՝ պղպեղը, աղը, ծովաբողկի մանանեխը, սամիթը, ռեհանը և այլ համեմունքները։ Հատկապես պետք է զգույշ լինել այնպիսի հայտնի հավելումներից, ինչպիսին է մոնոսոդիումի գլուտամատը, որը կարող է 40%-ով բարձրացնել ախորժակը:
Քաղցրավենիքը նույնպես պետք է վերագրվի նենգ արտադրանքների շարքին: Քաղցրավենիքի սալիկը կամ կոնֆետը իսկապես կօգնի արագ հագեցնել ձեր քաղցը՝ կտրուկ բարձրացնելով ձեր արյան գլյուկոզայի մակարդակը: Բայց հետո այն կտրուկ իջնում է, և մարմինը նորից սնունդ կպահանջի: Ավելի առողջ նախուտեստի այլընտրանքը ձավարեղեն, չոր մրգեր և ընկույզներ պարունակող սալիկներն են:
Հյութերը արագացնում են նյութափոխանակությունը, ինչը նշանակում է, որ դրանցից հետո ախորժակը շուտով նորից կարթնանա, և դրանց բաղադրության մեջ պարունակվող գլյուկոզան կարող է նաև բարձրացնել արյան շաքարի մակարդակը։
Ալյուրը «ախորժակի որդը սառեցնելու» հանրաճանաչ միջոց է։ Մասնագետները խորհուրդ են տվել մակարոնեղեն ընտրել կոշտ ցորենից։ Դրանց լավագույն հավելումը կլինի բանջարեղենը՝ լոլիկը, ցուկկինին, քաղցր պղպեղը, ինչպես նաև սպիտակուցը, օրինակ՝ թռչնի միսը։
Հարակից հրապարակումներ`
- Սննդագետ. Աղամանի արգելքին հաջորդած ծաղր ու ծանակի մեղավորը առողջապահության նախարարությունն է
- Սննդաբանը նշել է այն սննդամթերքները, որոնք ազդում են կորոնավիրուսի հակամարմինների մակարդակի վրա
- Սննդաբանն ասել է՝ ով չպետք է բանան ուտի
- Սննդաբանները թվարկել են նախաճաշի 4 վտանգավոր մթերքները
Լրահոս
Տեսանյութեր
Հայաստանի ու հայ ժողովրդի շահերը պաշտպանող իշխանություն գոյություն չունի. Բագրատ Սրբազան