Դեղագործը խորհուրդ է տալիս ուտել կարմիր խաղող՝ օրգանիզմը ճառագայթումից պաշտպանելու համար
Ռուսաստանի Մենդելեևի անվան քիմիատեխնոլոգիական համալսարանի դոպինգի և թմրամիջոցների վերահսկման փորձաքննության ամբիոնի դոցենտ Եվգենի Աբիզովը պատմել է, թե ինչ մթերքներ պետք է օգտագործեն ճառագայթային շերտի բարձր մակարդակ ունեցող գոտիներում ապրող մարդիկ:
Ura.ru-ին տված հարցազրույցում Աբիզովը այդ գոտիներում ապրող մարդկանց կոչ է արել ուտել կարմիր խաղող, ինչպես նաև յոդ պարունակող սնունդ: Առաջինը թույլ է տալիս հեռացնել օրգանիզմից ռադիոնուկլիդները, իսկ երկրորդը ներգրավված է վահանաձև գեղձը ճառագայթումից պաշտպանելու գործում:
«Հակաօքսիդանտները, խաղողի կարմիր սորտերից տարբեր մթերքները, այսինքն՝ կիսաքաղց գինիները, ռադիոնուկլիդների հեռացման ժողովրդական միջոց են։ Խորհրդային տարիներին ատոմային սուզանավերի վրա պահպանվում էր նավաստիներին կարմիր գինի և շոկոլադ տալու կանոնը»,- պարզաբանել է մասնագետը։
Դոցենտի խոսքով, ավելի բարձր կենսամատչելիություն ունեն յոդ պարունակող բուսական և կենդանական ծագման մթերքները։ Դրանցից են ջրիմուռները, լամինարիան՝ ծովային կաղամբը, սև հաղարջը և Սարգասյան ծովի ձկները, օրինակ՝ օձաձուկը։