Վաղահաս ձմերուկը վտանգավոր է առողջության համար
Սննդաբան Ելենա Սոլոմատինան զգուշացրել է, որ վաղ սեզոնի ձմերուկը կարող է վտանգ ներկայացնել օրգանիզմի համար։
«Երեկոյան Մոսկվա»-ի հետ զրույցում նա նշել է, որ թեև շուկայում արդեն ձմերուկ է վաճառվում, սակայն հիմա դրա սեզոնը չէ։
Սննդաբանը նշում է, որ հաճախ պտուղների հասունացումն արագացնելու համար օգտագործում են խթանիչներ, ուստի դրանք պարունակում են մեծ քանակությամբ նիտրատներ, որոնք կարող են մնալ ձմերուկի մեջ: Նրա խոսքով՝ վաղահաս ձմերուկը հատկապես վտանգավոր է հղիների և երեխաների համար։
Ըստ Սոլոմատինայի՝ արտաքին տեսքով հեշտ է ճանաչել վտանգավոր ձմերուկը։ «Նման պտուղն ունի սպիտակ կամ դեղին շերտեր և ոչ շաքարային միջուկ։ Ավելին, պետք չէ կենտրոնանալ գույնի վրա, քանի որ հատապտուղը կարելի է ներկել»,- նշել է նա։
Սննդաբանը հիշեցրել է, որ նույնիսկ լավ ձմերուկը պետք է չափավոր ուտել։ «Ես խորհուրդ չեմ տալիս չարաշահել ձմերուկը շաքարային դիաբետով, ինսուլինակայունությամբ և ավելորդ քաշ ունեցող մարդկանց։ Ձմերուկով կարելի է բեռնաթափման օր մեկ օր։ Սա կնվազեցնի կալորիաների քանակը: Այնուամենայնիվ, ավելի լավ է մի քանի կտոր ուտել և այդքանով բավարարվել», - ասել է սննդաբանը։