Հայտնել են սեխի անսպասելի օգտակար հատկությունը
Սեխը ֆոլաթթվի և բետա-կարոտինի աղբյուր է, սեխի միջուկը հարուստ է սիլիցիումով, երկաթով, կալիումով, մագնեզիումով և բջջանյութով, ինչպես նաև հատուկ նյութով, որը հավելյալ քաղցրություն է հաղորդում և փոխարինում շաքարը։ Այդ մասին «Գազետա ռու»-ին հայտնել է բժշկական գիտությունների դոկտոր Միխայիլ Գինցբուրգ.
Հասած սեխը պարունակում է մեծ քանակությամբ վիտամիններ և սննդարար նյութեր։ Ընդ որում, բանջարեղենը կարելի է ուտել՝ չվախենալով, որ ավելորդ շաքարը կմտնի օրգանիզմ, սեխի քաղցրությունն ամենևին էլ պայմանավորված չէ նրանում ֆրուկտոզայի կամ գլյուկոզայի առկայությամբ։
«Սեխը պարունակում է շաքարային ալկոհոլի հատուկ մոլեկուլներ՝ էրիթրիտոլ, որոնք հաճելի քաղցր համ են հաղորդում, բայց չեն ներծծվում օրգանիզմի կողմից, ինչպես շաքարը։ Քաղցր սեխն այնքան էլ վնասակար չէ, որքան, օրինակ, քաղցր թեյը, քանի որ սեխի էրիթրիտոլը սնուցում է օրգանիզմի սիմբիոտիկ բակտերիաները»,-ասել սննդաբանը։
Սեխ գնելիս պետք է ուշադրություն դարձնել արտաքին տեսքին և բույրին, լավ սեխն ունի հաճելի հոտ։
«Սեխը նաև օգտակար է մեծ քանակությամբ ֆլավոնոիդների և հակաօքսիդանտների համար, այն պարունակում է մեծ քանակությամբ վիտամին C: Առողջ մարդը կարող է օրական ուտել մինչև 300 գրամ բանջարեղենի միջուկ»,-նշել է Գինցբուրգը:
Հարակից հրապարակումներ`
- Բժիշկը խոսել է ամռանը գիրանալու հիմնական պատճառների մասին
- Բժիշկը մաշկային հիվանդություններ է թվարկել, որոնցով հնարավոր է վարակվել ծովում, գետում կամ լողավազանում
- Սննդի անվտանգության օրը Հայաստանում «նշանավորվեց» սննդային թունավորմամբ
- Բժիշկը հայտնել է մրգի մասին, որը պաշտպանում է օրգանիզմը քաղցկեղից
- Բժիշկը երեք ամենաօգտակար նախաճաշի մասին է խոսել
- Բժիշկը ցրել է շաքարախտի մասին հիմնական առասպելը
- Բժիշկը հայտնել է սննդատեսակների մասին, որոնք արագացնում են քաշի կորուստը
- Մասնագետը հայտնել է այն սննդամթերքների մասին, որոնք նվազեցնում են ալկոհոլի հանդեպ հակումը