Ծաղկունք գյուղում լավաշ են թխում 18-րդ դարի բաղադրատոմսով
Հայկական Ծաղկունք գյուղում մայիսյան տոներին հյուրեր են սպասում։ Տեղանքը դեռ ամենահայտնին չէ, տուրօպերատորները կարող են առաջարկել միայն օրիգինալ գաստրոտուր: Սակայն MIR 24-ի թղթակից Իրինա Մկրտչյանը Սևանա լճի հարևանությամբ գտնվող գյուղ այցելելու առնվազն հինգ պատճառ է գտել։
Ծաղկունք այցելելու առաջին պատճառը լեռնային մաքուր օդն է։ Գյուղը փոքր է, հազարից մի քիչ ավելի բնակիչ։ Այն գտնվում է մայրուղիներից հեռու, Հայաստանի մարգարիտ Սևանա լճից 15 կիլոմետր հեռավորության վրա, գրեթե երկու հազար մետր բարձրության վրա։ Շրջակայքում կան մի քանի արշավային երթուղիներ։
Երկրորդ պատճառը գաստրոնոմիային է վերաբերում։ Զբոսաշրջիկները պետք է անպայման փորձեն տեղական լավաշը։ Այն ընդգրկված է ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի ոչ նյութական ժառանգության ցանկում։ Լավաշը յուրահատուկ հաց է։ Տափակ հացերը կարելի է թխել հետագա օգտագործման համար, չորացնել և պահել զով տեղում։ Մատուցելուց առաջ հացը պարզապես թրջեք ջրով, փաթաթեք սրբիչով և վերջ, 10 րոպե հետո այն նույնքան փափուկ և համեղ է։
Գյուղում լավաշ են թխում 18-րդ դարի բաղադրատոմսով։ Գետնին կավե թոնիրը «սև»-ով է տաքացվում, ծուխը դուրս է գալիս տանիքի անցքից:
«18-րդ դարում այս սենյակում միայն հաց չէին թխում, այստեղ մարդիկ էին ապրում։ Բայց երբ նրանք տեղափոխվեցին քարե տներ, հացի փուռը սկսեց քայքայվել, և մենք այն վերականգնեցինք։ Նրանք օգտագործել են նույն նյութերը, ինչ երկու դար առաջ»,- ասաց մենեջեր Իրինա Ղազարյանը։
Վարպետության դասին կարող եք պատրաստել հայկական հաց։ Ջեսիկա Յունգֆաուբերը եկել էր Գերմանիայից՝ ուսումնասիրելու հնագույն բաղադրատոմսերը։
«Այս վայրի մասին ես իմացել եմ դեռևս Գերմանիայում, այն պարտադիր այցելություն է՝ հիմնված աշխարհահռչակ խոհարարների և խոհարարական գրողների կարծիքների վրա: Պիտայի հացը հրաշալի է, ես երբեք այսքան ժամանակ հաց չեմ տեսել»,- կիսվել է Գերմանիայից ժամանած լրագրող Ջեսիկա Յունգֆաուբերը:
Հայկական հնագույն բաղադրատոմսերը վերականգնվում են տեղի ռեստորանի խոհանոցում. Ուտեստները բարդ են, պատրաստման համար տևում է երկու-երեք օր։ Հաճույքն էժան չէ: Երկու հոգու համար թեթեւ ճաշը կարժենա 20 հազար դրամ, որը կազմում է հինգուկես հազար ռուբլի։
«Ամիչը բարդ ուտեստ է։ Նախ հավի միսը մեկ օր մարինացնում ենք, ապա բլղուրից, ընկույզից և չոր մրգերից միջուկը պատրաստում, ռուլետը թելով կապում և վակուումային փաթեթավորման մեջ եփում ենք մի քանի ժամ։ Մատուցելուց առաջ լցնել հալած կարագի մեջ և տապակել ջեռոցում՝ ոսկե դարչնագույն ընդերքը ստանալու համար»,- պարզաբանել է խոհարար Արևիկ Մարտիրոսյանը։
Ավելի մանրամասն՝ սկզբնաղբյուրում։
Լրահոս
Տեսանյութեր
Թովմասյանը՝ Նանուշյանին. Նշել եք՝ ծրագրի իրականացումը պայմանավորված է օրենքով, բայց օրենքը չկա