Ինչպե՞ս ընտրել ճիշտ ելակ և ո՞ւմ են դրանք հակացուցված, մանրամասնել է բժիշկը
Ինչպես ընտրել ճիշտ ելակը և ում է այն հակացուցված, MIR24.TV-ին տված հարցազրույցում Ռուսաստանի վաստակավոր բժիշկ, Վ.Վ. Վինոգրադովայի կլինիկական հիվանդանոցի գլխավոր բժիշկը։ Օլգա Շարապովան։
«Ելակը աներևակայելի առողջարար է։ Այն պարունակում է բազմաթիվ վիտամիններ, մակրո և միկրոտարրեր, դրական է ազդում մաշկի, մազերի և եղունգների վիճակի վրա, ամրացնում է իմունային համակարգը»,- ասել է բժիշկը։
Բացի այդ, այն օգնում է նորմալացնել սրտանոթային համակարգի աշխատանքը, բարելավում է ուղեղի աշխատանքը և ունի հակաբորբոքային ազդեցություն: Նորմալացնում է արյան շաքարի մակարդակը և նվազեցնում քաղցկեղի առաջացման վտանգը:
«Բայց ելակը պետք է զգուշությամբ օգտագործել, քանի որ դրանք կարող են ալերգիկ ռեակցիաներ առաջացնել, ինչպես նաև շատ թթվային են։ Ուստի խորհուրդ չեմ տալիս ստամոքս-աղիքային հիվանդություններ ունեցողներին»,- հավելել է մասնագետը։
Ինչպե՞ս ընտրել ճիշտ ելակ: Ահա թե ինչ է ասել Օլգա Շարապովան.
«Ուշադրություն դարձրեք հատապտուղների գույնին։ Այն պետք է լինի միատեսակ, իսկ հատապտուղն ինքնին պետք է զերծ լինի բծերից և վնասներից:
Ընտրեք միջին չափի մրգեր։ Փոքր ելակները հաճախ հասուն չեն, իսկ մեծերը՝ գերհասունացած։
Գնեք միայն չոր հատապտուղներ, որոնք զերծ են հոտից կամ բորբոսից:
Ինչպե՞ս ճիշտ ուտել ելակ.
- Մի՛ կերեք հատապտուղներ դատարկ ստամոքսին: Սա կարող է հանգեցնել ստամոքսի լորձաթաղանթի գրգռմանը:
- Ուտելուց առաջ ելակն անպայման լվացեք հոսող ջրի տակ։
- Մի՛ պահեք հատապտուղները սառնարանում երկու օրից ավելի։
- Ելակի մեջ շաքար մի՛ ավելացրեք։ Այն խանգարում է վիտամին C-ի կլանմանը»։